Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Φούρνοι - Θύμαινα. Ψαροντούφεκο στα νησιά των Κουρσάρων.



Οι Φούρνοι Κορσεών ή αλλιώς το νησί των Κουρσάρων χωροθετείται στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου ανάμεσα στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν η Σάμος, η Πάτμος και η Ικαρία. Στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται απο το νησί των Φούρνων, της Θύμαινας, του Άγιου Μηνά και μερικά ακομα νησάκια τριγύρω απο αυτά.
Απο τον χάρτη κιόλας εντυπωσιάζει η μοναδική δαντελωτή γεωμορφολογία και η πολυπλοκότητα της ακτογραμμης μήκους 126χλμ για ένα σύμπλεγμα 20 νησιών και βραχονησίδων με έκταση λιγότερη από 46τετρ. χιλιομέτρα! Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν πολλές στενές λωρίδες ξηράς μέσα στην θάλασσα που με την σειρά τους δημουργούν έναν μεγάλο αριθμό κάβων, κόλπων και διαύλων. Οι σχηματισμοί μεταξύ ξηράς και θάλασσας είναι εντυπωσιακοί και παρατηρώντας τους δικαιολογείται η επιλογή του τόπου ως πειρατικό κρυσφήγετο τα παλιότερα χρόνια.
Με ανέμους που δεν κουράζονται ποτέ αλλά και με τέτοιο σχηματισμό που πάντα θα βρεθεί ένα υπήνεμος κόλπος η επιλογή της κάθε εξόρμησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο απο τον καιρό. Οταν δηλαδή φυσάει βοριάδες ψαρεύουμε νοτια και οταν έχει νοτιάδες στα βόρεια του νησιου. Τα σημεία που με μια πρώτη ματιά υπόσχονται καλές ψαριές είναι πάρα πολλα. Οι καλές πληροφορίες και το ένστικτο του καθενός θα κάνουν όμως την διαφορά. Οι προφανείς αγριοι κάβοι και τα νησάκια που φαίνονται απο παντού σίγουρα έχουν τραβήξει και την προσοχή και άλλων πριν απο εμάς.
Ο βυθός του νησιού είναι ολοκληρωτικά πετρώδης. Αλλοτε με ομαλή και άλλοτε με αποτομη κλίση ο βυθός περιμετρικά ποικίλει. Άγριοι κάβοι, υποβρύχιες προεκτάσεις κάβων, μικρές και μεγάλες μεσοπέλαγες ξέρες καθώς και ήρεμοι ρηχοί κόλποι καλύπτουν κάθε ψαροντουφεκάδικο γούστο και δεν σε αφήνουν να μονοτονήσεις. Τα βορινά τμήματα του νησιού είναι αυτά που θα δώσουν ψάρια στους τυχερούς που θα τους επιτρέψει ο καιρός να τα ψαρέψουν αφού είναι τα σημεία που λόγω καιρού ψαρεύονται λιγότερο απο τα υπόλοιπα. Το σχετικά φρεσκοφτιαγμένο οδικό δίκτυο παρέχει άριστη πρόσβαση σε αρκετά σημεία του νησιού σε βορρά και νότο γεγονός που δεν καθιστά απολύτως απαραίτητη την χρήση σκάφους. Εάν εξάλλου κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ντόπιων μπορεί εκτος απο πληροροφορίες για ψάρια να σας μεταφέρουν και σε κάποιον ψαρότοπο με το δικό τους καίκι.
Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα πολυ διαυγή νερά κυρίως το καλοκαίρι με ορατότητες που ξεπερνούν τα 25 μέτρα. Η θερμοκρασία του νερού είναι σχετικά φυσιολογική. Μια 6αρα ξυρισμένη στολή καλύπτει τις ανάγκες για θερμομόνωση ακόμα και τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Το καλοκαίρι για ενα 4ωρο μεικτό ψάρεμα μια 3,5άρα είναι αρκετή.
Ψαρεύοντας περιμετρικά το νησί τα βόρεια κομμάτια με ελάχιστες εξαιρέσεις εχουν απότομες κλίσεις και απαιτεί ψάρεμα κάτω των 20-25 μέτρων. Δυτικά,ανατολικά και νότια υπάρχουν πιο “ήρεμοι” βυθοί για τους λατρεις των ρηχών νερών και των χρωμάτων. Το νησί της Θύμαινας είναι εξίσου βαθύ και κοφτό με εξαίρεση το ανατολικό κομμάτι που ο βυθός βαθαίνει με ομαλή κλίση χωρις όμως να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι ακατοίκητες βραχονησίδες του νησιού είναι πολλές και τραβάνε την προσοχή κάθε επισκέπτη. Άλλοτε μπορει να είναι νεκροταφεία και άλλοτε ενυδρεία! Οι πιο αξιόλογες απο άποψη μαύρων και συναγρίδων είναι ο Αγιος Μηνάς, οι βραχονησίδες μικρός και μεγάλος Ανθρωποφάγος, το Μακρονήσι, το Αλατσονήσι , οι κάβοι Πελεκητός και Τραχήλι στην Θύμαινα και οι περιοχές Πετροκάραβο και ακρωτήριο Σαίτα στους Φούρνους.
Η ύπαρξη ρεμάτων πότε ισχυρών και πότε ασθενέστερων συναντάται σε αρκετά σημεία του νησιού κυριως λόγω της γεωμορφολογιας που προαναφέρθηκε. Οι έχοντες καλή φυσική κατάσταση με εμπειρία σε παρόμοιες συνθήκες ψαρέματος σίγουρα θα ανταμειφθούν. Οι νέοι και χωρίς εμπειρία σε τέτοιων συνθηκών ψάρεμα καλό είναι να αποφύγουν το ψαροντούφεκο στα σημεία αυτά για την ασφάλεια τους.
Η χρήση σημαδούρας κρίνεται αναγκαία. Ελάχιστοι την αναγνωρίζουν ως ψαροτουφεκάδικο αξεσουαρ και μην ξαφνιαστείτε αν κάποιος ασυνείδητος περάσει οριακά δίπλα της. Αποφύγετε να την ποντίζετε καπου και να απομακρύνεστε απο αυτήν γιατί κυριολεκτικα είναι ρίσκο!
Η ζώνη μέχρι τα πρώτα 15 μέτρα φιλοξενεί ψάρια όπως σαργοί, κεφαλοι, σαρπες, χειλούδες, μελανούρια, σκάρους και περιστασιακά κανέναν ροφό. Συνάντηση με λούτσους είναι αρκετα πιθάνη σε κάθε κάβο. Στις παραλίες του νησιού τον χειμώνα σουλατσάρουν μουρμούρες και τσιπούρες σεβαστών διαστάσεων. Λαβράκια δεν υπάρχουν στο νησί εκτός απο την περιοχή κοντά στο μικρό ιχθυοτροφείο στον Αγιο Μηνά. Οι λάτρεις του εξονυχιστικού ψαχτηριού δεν αποκλείεται να τιμήσουν την ψαροβελόνα τους με ευμεγέθεις κωλοχτύπες. Χαρακτηριστική όμως είναι η νευρικότητα των ψαριών σε αυτά τα βάθη. Οι δυναμίτες και οι νυχτερινοί έχουν κανει τα ψάρια άκρως καχύποπτα και επιφυλακτικά στις ρηχές ζώνες βάθους. Απαιτεί καλή τεχνική, αθόρυβες προσεγγίσεις, μακρόσυρτα καρτέρια, γνώση του τόπου και τύχη για να περαστούν κάποια ψάρια στην ψαροβελόνα σας.
Στις βαθύτερες αποχές κατοικούν ροφοί και αραιότερα στήρες. Εκεί θα συναντήσετε μεγάλους σαργοσηκιούς και αν η εποχή και ο τόπος είναι κατάλληλος αρκετες συναγρίδες. Τα μαγιάτικα κάθε χρόνο είναι παρών στο ραντεβού τους όπως και οι τόνοι στα πιο πελαγικά σημεία. Αν βρείτε σφυρίδα στους Φούρνους μην ξεχάσετε να πάτε στο κεντρικό σοκάκι του νησιού να ρίξετε ένα ΤΖΟΚΕΡ στο πρακτορείο του Αντρέα. Είναι η τυχερή σας μέρα. Ο απολύτως βραχώδης βυθός των Φούρνων δεν αποτελεί επιλογή αυτών των ψαριών. Οι εραστές των ριγέ μπορούν να τις αναζητήσουν στην κοντινή Ικαρία που με περισσότερη λασποτραγάνα φιλοξενεί αρκετες πρασινομάτες.
Το ψάρεμα στους Φούρνους θα μπορούσε να πει κανεις ότι είναι λίγο απρόβλεπτο. Σε ένα 4ωρο κολυμπητό μπορεί να μην φανεί λέπι όπως μπορει και σε εναν μόνο κάβο να γίνει ενα 4ωρο ψάρεμα. Ο συνδυασμός τόπου, καιρού, ώρας, φεγγαριού, εποχής μπορεί να μετατρέψουν απο την μια στιγμή στην άλλη έναν τόπο άγονο σε έναν τόπο θησαυρό και φυσικά το αντίστροφο.
Αξίζει να σημειωθεί με νούμερα η αλιευτική πίεση που ασκείται σε αυτό το σύμπλεγμα νησιών προκειμένου να απομυθοποιηθεί ο μύθος που θεωρεί τους Φούρνους ως έναν απο τους τελευταίους ξεχασμένους αλιευτικούς παράδεισους. Οι Φούρνοι, νησί με πλυθησμό 1.400 κατοίκων, έχει περισσότερες απο 350 ατομικές επαγγελματικές άδειες αλιείας με ότι συνεπαγεται αυτό. Οι ερασιτεχνικές άδειες έρχονται να προστεθούν στον παραπάνω νούμερο. Η κατά κόρον αλίευση της γύρω περιοχής απο ανεμότρατες σε εποχές και αποστάσεις που απαγορεόνται ρητα από νόμους είναι σύνηθες φαινόμενο. Λαμβανομένου λοιπον υπόψη την θαλασσια έκταση περιμετρικα του νησιού αναλογιστείτε την πίεση που δέχεται καθημερινά ο βυθός σε αυτην αλλα και στην ευρύτερη περιοχή.
Συνηθες φαινόμενο είναι και η αλιεία με δυναμίτη. Μπορεί να μην γίνεται σε βαθμό και έκταση που γινόταν τα παλιότερα χρόνια όμως για αρκετούς εξακολουθεί να έιναι ο μοναδικός τρόπος αλιείας. Γεγονός που “υποχρεώνει” τους ψαροκηνυγους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μπουκαλάκηδες και νυχτερινοί ενισχύουν την καταστροφή. Δεκάδες ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες απλώνουν εκαντοντάδες μετρα διχτυών και παραγαδιων καθε μέρα περιμετρικα των νησιων και των βραχονησίδων. Οποιος έχει καταδυθεί στους Φούρνους δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συναντήσει στους βυθούς μπλεγμένα και παρατημένα δίχτυα και παραγάδια. Γεγονός που πέρα απο την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί εμπεριέχει και κινδύνους για τον ελεύθερο δύτη.
Οι αρχές όση διάθεση και αν έχουν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ελέγχου της περιοχής μη έχοντας σκάφος και προσωπικο. Αυτό καθιστά το μαγευτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών ορμητήριο σύγχρονων Κουρσάρων που ανεπηρέαστοι απο νόμους και απαγορεύσεις σαρώνουν καθημερινά τον βυθό με ανεξέλεγκτο τρόπο. Η παρανομη αλιεια που έχει δράση στο νησί αποτελεί άγραφο νόμο και κοινό μυστικό. Η υπεραλίευση με καθε νομιμο ή παράνομο τρόπο έχει κάνει ανεπανόρθωτη καταστροφή που αν δεν μεριμνήσουν οι αρμόδιοι -και συνυπεύθυνοι για την σημερινή κατασταση- οι Φουρνοι θα μετατραπούν σε θαλάσσια έρημο.
Η αλιευτική συνείδηση και η διαχείρηση των ψαροτόπων είναι λέξεις που σπάνια θα την συναντήσεις σε λεξιλόγιο ντόπιου ψαρα. Η νοοτροπία οτι η θάλασσα έιναι δικιά τους είναι αυτή που επικρατεί. Οι ψαροντουφεκάδες φυσικά οπως παντου είναι το εξιλαστηριο θύμα. Η ευχή των πολλών είναι να σταματήσει η παράνομη αλιεία με κάθε τρόπο ετσι ώστε να μπορουν οι ίδιοι να ψαρεύουν παράνομα με την ησυχία τους!!!
Φυσικά αυτό δεν αποτελεί κανόνα για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την θάλασσα και ψαρεύουν με αγάπη και μεράκι προς αυτήν.Υπάρχουν Φουρνιώτες ψαράδες που σέβονται το θαλάσσιο περιβάλλον και που χαίρονται να μοιράζονται την απεραντοσύνη της θάλασσας και τα μυστικά της. Δυστυχώς όμως οι ψαράδες αυτοί και η κουλτούρα τους γύρω απο την θάλασσα αποτελούν μειονότητα.
Παρόλα αυτά όμως οι Φούρνοι δεν είναι (ακόμα) “κρανίου τόπος”. Μέρος ευλογημένο με βαθιές ξέρες και υποβρύχιους πάγκους που τους τροφοδοτούν απο τα βαθιά με ψάρια και με μια θέση στον χάρτη που αποτελεί πέρασμα για πελαγίσια, ακόμα κρατάει μερικά ψάρια. Η μείωση των ψαριών είναι πασιφανέστατη και κοινα παραδεκτή απο επαγγεματίες και μη όμως οι Φούρνοι εξακολουθούν να έιναι αντικειμενικά ένας καλός ψαρότοπος.
Δεν μπορώ να πώ με σιγουριά αν ψαρεύοντας με ψαροντούφεκο στους Φουρνους και την Θυμαινα θα φύγετε γεμάτοι απο εικόνες ψαριών μιας και αυτό θα εξαρτηθεί απο πολλούς παράγοντες. Μπορώ να πώ όμως “με το χέρι στην φωτιά” πως οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτό το υπέροχο σύμπλεγμα δεν θα απογοητεύσει κανέναν. Σίγουρα η γαλήνη του τόπου, η αγνότητα των κατοίκων και ο φιλόξενος χαρακτήρας τους, τα μοναδικά τοπία και η πεντακάθαρη διαυγή θάλασσα δεν αφήνουν το περιθώριο σε κάποιον να μετανοιώσει που θα επιλέξει τους Φούρνους ως προορισμό ψαρευτικό ή μη.



Γενικότερες χρήσιμες πληροφορίες για το νησι των Κουρσάρων:
1. Υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο το οποίο δεν λειτουργεί απογευματινές ώρες. Μεταφορά με βυτίο στο σκάφος γίνεται μόνο για πετρέλαιο. Εαν επιθυμείτε βενζίνη θα πρέπει ή με το τρέιλερ να μεταφερθεί το σκάφος εκεί ή να μεταφερθεί η βενζίνη στο σκάφος με πλαστικά τεπόζιτα. Καλό θα είναι σε οποιαδήποτε περιπτωση να έρθετε σε συνεννοηση με το πρατηριο στο 2275051652 και σίγουρα θα εξυπηρετηθείτε με καποιον τρόπο.
2. Για την διαμονή σας υπάρχουν αρκετα καταλύμματα που καλύπτουν κάθε γούστο καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Με εξαίρεση τον Αύγουστο μην αγχωθείτε για το αν θα βρείτε κάπου να μείνετε.
3. Γενικότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου  ή στο τηλεφωνικό http://www.fournikorseon.gr/el/ κέντρο του Δήμου στο 2275350600.
4. Οι ταβέρνες του νησιού δεν θα σας πουν όχι στο ψήσιμο της καθημερινής σας ψαριάς. Αρκετά μαγαζιά στο σοκάκι, στην πλατεία και στην παραλία του νησιού θα καλύψουν επαρκώς τις γαστρονομικές σας ανυσηχίες. Προσωπικά προτείνω οπωσδήποτε μια επίσκεψη στην ταβέρνα “Ο Κοτταρας” στην Κεραμιδού στο νησί της Θύμαινας. Το ντόπιο κοκκινιστο κατσικάκι θα σας αφήσει πραγματικά εκστασιασμένους.
5. Ερχόμενοι στους Φούρνους μην αρκεστείτε στον κεντρικό οικισμό του νησιού. Παραλίες και οικισμοι όπως Χρυσομηλιά, Βλυχάδα, Βιτσιλιά, Πετροκοπιό, Αι Γιάννης, Καμάρι και Καμπί είναι τοποθεσίες που σίγουρα έχουν κάτι ξεχωριστό να δώσουν.
6. Το νησί της Θύμαινας με τον γραφικό οικισμό του, ανέγγιχτο απο τουριστική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, αποτελεί εναν κρυμμένο παράδεισο που σας προκαλεί να τον ανακαλύψετε. Τα δυο καφενεία του νησιού θα σας αποκαλύψουν αυθεντικούς νησιώτες και ίσως τις ψαρευτικες πληροφορίες που χρειάζεστε για να γεμίσετε το ψυγείο σας.
7. Μερικά must που πρέπει να κάνετε πριν φύγετε απο τους Φούρνους είναι: εσπρέσσο και σπιτική πίτσα “Στο Στεκι του Σκεύου”, σπιτικό γλυκό στο “Αρχοντικο της Κυρα Κοκκονας”, αστακομακαρονάδα στην Τζένη, κακαβιά στου Μίλτου, ελληνικό καφέ στην “Δροσιά” στην κεντρική πλατεία κάτω απο τα πλατάνια καθώς και να δοκιμάσετε ντόπια προιόντα όπως αγνό θυμαρίσιο μέλι και πορτοκαλάδα “Λαγού”.

8.Tα τοπικά προιόντα των Φούρνων (μέλι, αγρια βότανα, κατσικίσιο τυρί, γλυκα κουταλιού, τουρσιά, λικερ, ρακόμελο κ.α) θα τα βρείτε στο κατάστημα "Μελάνθη" στο κεντρικό σοκάκι του νησιού ( www.fournoishop.gr , 2275051037) 
9. Διάφορα τηλέφωνα:
Δημος Φούρνων Κορσεών 2275350600
Λιμενικός Σταθμός 2275051207
Αστυνομμικός Σταθμός 2275051222
Αγροτικό Ιατρείο 2275051202
Φαρμακείο 2275051188
Τουριστικά πρακτορεία 2275051481 και 2275051546
Πρατηριο καυσίμων 2275051652

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου